Yrityssaneeraus
Yritystoiminta voi ajautua vaikeuksiin monesta syystä. Osa taloudellisista vaikeuksista voi johtua ulkoisista tekijöistä, joihin yritys ja yrittäjä eivät ole voineet ennalta varautua. Yrityksien on mahdollista toteuttaa järjestely, jossa konkurssi voidaan välttää ja liiketoiminta voi jatkua, vaikka yritystä uhkaa maksukyvyttömyys. Kyseisestä järjestelystä käytetään nimitystä yrityssaneeraus.
Yrityssaneerauksen tarkoituksena on tervehdyttää taloudellisissa vaikeuksissa olevan velallisen jatkamiskelpoinen yritystoiminta. Mitä aikaisemmassa vaiheessa yritys lähtee ratkomaan ongelmiaan, sitä parempaan lopputulokseen päästään. Yrityssaneerausta voidaan vielä hakea jopa velkojan konkurssihakemuksen tultua vireille!
Yrityssaneeraus ja yrityksen velkajärjestely ovat tuttuja asioita VisionLaw:n lakimiehille, jotka ovat hoitaneet kymmenittäin yrityssaneerauksia. Jos yrityksellänne on vaikeuksia maksaa kertynyttä velkaa ja kaipaatte tilanteen rauhoittamista ja velkojen järjestelyä, ottakaa yhteyttä lakitoimistoomme ja voimme kartoittaa yrityksenne sopivuutta velkajärjestelyyn.
MITEN YRITYKSEN TOIMINTA JATKUU SANEERAUSHAKEMUKSEN JÄLKEEN?
Velkajärjestelyn aikana yritys voi jatkaa toimintaansa lähes normaalisti. Menettely antaa velalliselle maksu- ja perintäsuojaa velkojia vastaan. Perintä- ja maksukiellon tausta-ajatus on, että saneerausvelkojen maksu tapahtuu hallitusti ja tasapuolisesti, kun maksut tehdään oikeuden vahvistaman maksuohjelman perusteella. Pääsääntöisesti saneerausmenettelyn alkaminen ei myöskään vaikuta velallisen jo tekemiin sitoumuksiin.
MITEN YRITYSSANEERAUSTA HAETAAN?
Yrityssaneerausta haetaan käräjäoikeudelta. Toimivaltainen käräjäoikeus määräytyy sen perusteella mistä yhtiötä tosiasiallisesti johdetaan.
Yrityssaneerausta hakee yleensä velallisyritys itse. Jos velallisen hakemusta jo ennalta puoltaa vähintään kaksi merkittävää ulkopuolista velkojaa, hakemus on yksinkertaisempi ja nopeampi. Ellei velkojien puoltoja saada, velallisen tulee liittää hakemukseensa tarkempia selvityksiä saneerauskelpoisuudestaan sekä tilintarkastajan erillinen lausunto.
Annamme ohjeita mitä kaikkea pitää ottaa huomioon, jos velkajärjestely alkaa olla yritykselle ajankohtaista. Olemme koonneet selkokielisen tietoiskun yrityssaneerauksesta, jonka lähetämme kaikille alla olevan yhteydenottokaavakkeen lähettäneille.
YRITYSSANEERAUSMENETTELYN SELVITTÄJÄ
Jos saneeraushakemus hyväksytään, käräjäoikeus määrää velallisyhtiöön ja velkojiin nähden riippumattoman ulkopuolisen selvittäjän, joka laatii saneerausohjelman. Yrityssaneerauksessa yhtiö jatkaa kuitenkin liiketoimintaansa normaalisti. Tiettyihin toimiin, esimerkiksi omaisuuden myynteihin tarvitaan kuitenkin selvittäjän erillinen suostumus.
Toimistomme lakimiehet toimivat myös yrityssaneerauksien selvittäjinä ja valvojina. Pitkän linjan kokemuksemme avulla pystymme avustamaan kaikissa yrityssaneerausmenettelyyn liittyvissä asioissa.
OTA ROHKEASTI YHTEYTTÄ
Lakitoimisto VisionLaw palvelee asiakkaitaan toimistoillaan Tampereella, Seinäjoella ja Vaasassa sekä tarvittaessa ympäri Suomen. Ota siis sitoumuksetta yhteyttä alla olevalla yhteydenottolomakkeella, niin kartoitetaan yrityksesi velkajärjestelykelpoisuus. Saat suoraan yhteyden lakimiehiimme puhelimitse numerosta 010 567 8808. Palvelemme myös sosiaalisen median kautta Facebookissa sekä Instagramissa. Lue lisää yrityksen velkajärjestelystä täältä.
Usein kysytyt kysymykset
Yrityssaneerausmenettely ei vaikuta yrityksen liiketoiminnan päivittäiseen toimintaan. Yritys tekee edelleen lähtökohtaisesti itse toimintaan liittyvät päätökset ja hoitaa yrityksen toimintaan. Selvittäjän suostumus tarvitaan kuitenkin liiketoiminnan kannalta merkittäviin päätöksiin kuten liiketoiminnan myyntiin.
Voit edelleen hakeutua yrityssaneeraukseen edellyttäen, ettei konkurssiin asettamisesta ole tehty päätöstä. Tällöin on tärkeää toimia kuitenkin ripeästi, jotta hakemus saadaan käräjäoikeudelle ennen konkurssiin asettamispäätöstä.
Yrityssaneerausta kannattaa hakea jo hyvissä ajoin. Parhaat edellytykset yrityssaneerausmenettelyn edellytykselle on, kun saneeraukseen hakeudutaan varhaisessa vaiheessa, kun yrityksellä on näköpiirissä taloudellisia vaikeuksia.
Yrityssaneerausmenettely alkaa virallisesti, kun käräjäoikeus on tehnyt asiassa hakemuksen perusteella päätöksen ja päättyy saneerausohjelman vahvistamiseen. Yrityssaneerausmenettelyn kesto on erittäin tapauskohtaista, mutta nyrkkisääntönä voidaan pitää, että menettely kestää puolesta vuodesta vuoteen ennen kuin saneerausohjelma on vahvistettu.
Yrityssaneerausmenettelyyn hakeutuminen alkaa tavanomaisesti auttamaan yrityksen taloudellista tilannetta heti menettelyn alettua, kun saneerattavia velkoja ei makseta.