Startup- ja kasvuyritysten sopimuksen ja talon rakentaminen, mitä yhteistä näillä on?

Startup-yrityksellä tarkoitetaan yleensä enintään muutaman vuoden ikäistä yritystä, joka vasta kehittää ensimmäistä tuotettaan eikä tuota vielä voittoa. Kasvuyritys voi olla mikä tahansa kasvava yritys mutta yleensä kasvuyritys myös työllistää jo useita henkilöitä. Startup- ja kasvuyrityksen sopimukset nousevat keskeiseen rooliin viimeistään siinä tilanteessa, kun yritys hakee ulkopuolista rahoitusta. Startup-yrityksessä sopimusten merkitys kasvaa heti kun osakkaita on enemmän kuin yksi. 

Yritysideasta liikeideaan

Yritysidea edeltää varsinaista liikeideaa ja se kertoo, miksi yritys on tarkoitus perustaa. Liikeidea taas tarkoittaa vastausta kysymykseen, miten yritys aikoo toteuttaa toiminta- ajatuksen mukaista liiketoimintaa. Liikeidea on suunnitelma siitä, millaisia asiakkaita yritys tavoittelee ja millaisia tuotteita tai palveluita yritys asiakkailleen aikoo myydä sekä miten yritys saattaa tuotteensa ja palvelunsa asiakkailleen.

Tiimi

Kun edellä mainitut asiat on mietitty, on syytä miettiä joukkueen kokoonpanoa. Millä tiimillä yritys kykenee toteuttamaan liikeideansa. Yrityksen tiimi on avainasemassa yrityksen tulevan menestyksen kannalta. Startup-yrityksen ja kasvuyrityksen hakiessa yrityksen ulkopuolista rahoitusta, nousee yrityksen tiimi yhtä tärkeään ellei jopa tärkeämpään rooliin kuin itse liikeidea!

Sopimukset

Yritystä perustettaessa tulee osakeyhtiöllä olla yhtiöjärjestys. Yrityksen perustaminen käy kätevästi esim. PRH:n ja Verohallinnon sähköisessä palvelussa mutta mikäli yrityksellä on useita omistajia, suunnitelmia omistuspohjan laajentamiseksi tai ulkopuolisen rahoituksen hakemiseksi, on hyvä jo perustamisvaiheessa kiinnittää huomiota yhtiöjärjestykseen. Samoin osakassopimus on hyvä laatia jo yrityksen alkutaipaleella. 

Yrityksen matkan varrella (voi toki olla, että yritys on perustettu juuri jonkun innovaation kaupallistamiseksi) yritykselle saattaa syntyä aineettomia oikeuksia, joita kutsutaan IPR-oikeuksiksi. On todella tärkeää, että patentti-, tekijänoikeus-, tavaramerkki-, domain asiat on käyty läpi yhdessä kokeneen lakimiehen kanssa. Näin yrityksen  immateriaalioikeuksiin liittyvät riskit ovat hallinnassa ja yrityksen sopimukset ovat sellaisia, että ne estävät tulevia IPR-loukkauksia. 

Yrityksen matkan varrella tulee eteen tietenkin paljon muitakin tärkeitä sopimuksia, kuten salassapitosopimus, kilpailukieltosopimus, yhteistoimintasopimus, jälleenmyyntisopimus, agenttisopimus, alihankintasopimus ym. sekä henkilöstöön liittyvät sopimukset kuten työsopimukset, johtajasopimukset ja optiosopimukset. Ironista kyllä mutta yrityksen kasvaessa ja kehittyessä monesti juuri yhtiön perustajien työsuhteisiin liittyvät sopimukset saattavat nousta merkittäväksi ongelmaksi, joten on hyvä miettiä, etteivät perustajat itse muodostu yrityksen kasvun riippakiviksi.

Palataanpa siihen sopimusten ja talon rakentamiseen yhtäläisyyteen. Talon rakentamisessa haaveilun jälkeen ideoidaan ja aloitetaan rakennusluvan hakemisprosessi mutta itse talo rakennetaan hyvin suunniteltujen ja kestävien perustusten päälle. Yritysten perustuksina toimivat hyvät sopimukset. Mikäli yrityksen sopimukset pettävät, visio murenee ja mahtavinkin bisnes sortuu.

Jos tarvitset siis asiantuntevaa apua yrityksen perustamiseksi, ota yhteyttä lakitoimistoomme joko yhteystietolomakkeen avulla tai puhelimitse 040 123 9111.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *